Nyheter inom internet

Internet är fantastiskt, men med dess framfart följer också saker vi inte uppskattar. Några av dessa är virus och nätfiske av olika sorter. Nätfiske sker ofta genom att en bedragare får tag på din e-post, och genom olika typer av mejl försöker blåsa dig på pengar. Även om du använder dig av olika virusprogram, och har kunskap gällande nätfiske, kan det fortfarande vara svårt att råda bot på problemet. Flera experter menar på att det absolut viktigaste är att lära sig att känna igen e-post som är just nätfiske.

Svårigheterna ligger i att e-posten ofta ser ut att komma från en användare som du litar på, och det kan därför vara svårt att avgöra om länkarna och filerna i meddelandet är riktiga eller inte. När man klickar på avsändaren för att få upp den fullständiga adressen, ser man ofta att det ser mycket oprofessionellt ut. Du kan även ta för vana att inte skicka filer med e-post internt på ett företag utan använda dig av delningstjänster för detta, exempelvis Dropbox och liknande tjänster. Då är det betydligt enklare att upptäcka nätfiske.

Bedrägerier med moderna internettjänster

Andra bedrägerier som blivit allt vanligare på senaste tiden rör som vanligt olika betaltjänster. Något som blivit allt vanligare är att folk kapar Klarna- och Swish-konton för att sedan beställa saker eller göra betalningar i någon annans namn. I och med att allt fler ärenden utförs på internet sker detta oftare. Förr i tiden var det vanligare att någon stal ens bankkort, eller tog reda på koden kopplat till kortet. Nu sker fler köp online och det kan därför vara svårt för enskild konsument att skydda sig.

Ett tips för dig som använder Klarna och Swish är att ändra inställningarna till krav på BankID för signering. Detta blir en extra säkerhet för användaren och förhindrar förmodligen väldigt många intrång. Du kan själv enkelt ändra inställningarna om du vill ha ett bättre skydd. Kom även ihåg att använda en kod för BankID som är svår för någon utomstående att lista ut. Andra nyheter inom internetvärlden är förstås mer glädjande och spännande – men innan man kan utforska dessa bör man vara väl insatt i grunderna i internetsäkerhet!